De impact van vlees op je huid

Het consumeren van vlees kan invloed hebben op je huid. De mate hiervan, alsmede de soort impact, varieert van persoon tot persoon en hangt af van meerdere factoren. Hoewel je natuurlijk van je voeding wilt genieten, is het van belang om te weten hoe je dit het beste kunt doen. Daarom lees je hier meer over de impact van vlees op je huid en waar je het beste op kunt letten.

Ontstekingsreacties door bewerkt vlees

Allereerst is het goed om te weten dat met name bewerkt vlees een slechte keuze is voor de gezondheid van je huid. Dit komt doordat deze sneller ontstekingen in het lichaam zullen veroorzaken. Deze ontstekingen kunnen bijdragen aan bepaalde huidaandoeningen, zoals acne en eczeem.

Onder bewerkt vlees vallen meerdere toevoegingen. Denk bijvoorbeeld aan vlees dat antibiotica en hormonen bevat. Ook toegevoegde conserveermiddelen spelen een negatieve rol voor je huid. Alle onnodige toevoegingen die het vlees minder natuurlijk maken, zijn over het algemeen afgeraden voor een zo goed mogelijke (huid)gezondheid. 

Natuurvlees als beste alternatief

Wil je vlees met het gezondste voedingsprofiel eten, dan kun je het beste voor grasgevoerd natuurvlees kiezen. Dit bevat namelijk geen toevoegingen zoals antibiotica, conserveermiddelen, en meer. 

Een ander belangrijk voordeel van natuurvlees is dat dit het meeste omega 3 bevat. Deze vetzuren werken juist ontstekingsremmend. Dit betekent dat een hoger gehalte een positieve invloed heeft op je huid. Daarnaast bevat omega 3 allerlei andere belangrijke voordelen voor je lichaam, zoals voor je hart en je hersenen.

Voor de beste invloed op je huid kun je dus het beste natuurvlees kopen.

Waar let je op als je vlees eet en op je huid wilt letten?

De belangrijkste tip is al gegeven: kies voor vlees dat zo min mogelijk bewerkt is, zoals natuurvlees. 

Verder zijn magere eiwitbronnen ook een goede keuze. Denk hierbij onder andere aan mager rundvlees, kip, en kalkoen. 

Tenslotte is het natuurlijk van belang te realiseren dat vleesconsumptie slechts een onderdeel is van je algehele huidgezondheid. Natuurlijk zijn er nog veel meer factoren, zowel binnen als buiten voeding. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt via groente en fruit. Andere factoren zoals hydratatie en huidreiniging zijn verder ook zeer belangrijk. 

Vooral het maken van bewuste keuzes is dus van belang wanneer je goed op je huidgezondheid let. Het eten van vlees dat duurzaam is, zoals grasgevoerd natuurvlees, is hier dus een onderdeel van. Vergeet echter niet de andere factoren die een grote rol spelen, zoals hierboven is toegelicht